lauantai 14. kesäkuuta 2014

Kokoomus otti riskin


Kokoomus valitsi Stubbin puheenjohtajakseen ja pääministeriksi. Pidin tätä vaihtoehtoa suurimpana riskinä. Suuri riski sisältää aina mahdollisuuden hävitä eniten. Turvallisuushakuinen vältttää isoja riskejä.  Asiaa voidaan katsoa myös toiselta kantilta. Suurella riskillä voi myös voittaa eniten, Stubb voi parhaimmillaan olla onnenpotku Suomelle ja Kokoomukselle. Nyt kun tulos on selvinnyt asia on selvä, pulinat jätetään pois ja katse käännetään uhkista kohti mahdollisuuksia.

Mitä Stubbin valinta tarkoittaa puoluekentässä? Uskon, että selkeä kokoomuslaisuus pitää perinteiset kokoomuslaiset puolellaan, ne sedät ja tädit jotka vappuna kumarassa lapsuttavat kellastuneet ylioppilaslakit päässään katsomaan mantan lakitusta. Tämän ydinjoukon pitäminen tyytyväisenä on elintärkeää puoluejohtajalle. Stubbin nuorekkuus ja tyylikkyys vetoaa myös moniin nuoriin kaupunkilaisiin aikuisiin. Hänen filmitähtimäinen olemus saa jopa uusia ihmisiä kiinnostumaan politiikasta, sellaisia jotka eivät ehkä ole syväanalyyseistä kiinnostuneita, vaan haluavat äänestää coolia tyyppiä. Vasemmisto ja Vihreät ovat profiloituneet nuorisopuolueina viime aikoina. Uskon, että siellä välimaastossa on väkeä, joka pitää Stubbista. Onhan Paavo Arhinmäki aika nukkavieru punanenäinen rahvas samaistuttavaksi kuninkaalliseen Stubbiin verrattuna. Tähän toki vaikuttaa, miten oikeistolaiseksi Stubb profiloituu.

Maakuntien Suomessa tilanne on hiukan toinen. Sipilän Keskusta tulee viemään jonkin verran kannatusta Kokoomukselta. Fiksu ja imagoltaan moitteeton Sipilä edustaa juurevaa yrittäjyyttä ja perinteisitä suomalaista arvomaailmaa eli Sipilä oikeastaan on tässä suhteessa lähempänä perinteistä kokoomuslaisuutta, kuin Stubb itse. Monelle maakuntien ihmiselle on helpompi samaistua näihin arvoihin kuin abstraktiin kansainvälisyyteen ja eurooppalaisuuteen. Arvelen, että pitkällä tähtäimellä  Stubb hieman lihottaa keskustaa.

Perussuomalaisten kannatukseen en osaa tällä valinnalla nähdä suurempaa vaikutusta, mutta demareita tässä mietin. Demareissa on oman puheenjohtajavaalinsa jäljiltä haavat auki ja katkeraa mieltä on paljon. Monet eivät enää demareita äänestä ja puolueessa on tappiohenki päällä, kun taas Kokoomuksessa saa olla voittajan puolella. Tämä tullee hetkellisesti nostamaan Kokoomuksen gallupkannatuksen pilviin. En ihmettelisi, vaikka osa SDP:tä äänestäneistä äänestäisi Kokoomusta protestiksi seuraavissa vaaleissa. Toki paljon ehtii tapahtua ennen sitä.

Stubb astuu uppoavan laivan kapteeniksi. Tarkoitan tällä Suomen hälyttävää taloustilannetta. Hänen on pakko nopeasti saada merkittäviä muutoksia aikaan, nitä muutoksia, joiden toteuttamiseen Katainen oli liian pehmeä, muutoksia jotka tekevät kipeää, mutta pitävät laivan pinnalla.  Hyvinvointivaltiota purettaessa sosiaalista oikeudenmukaisuutta ei saisi unohtaa, muuten kansa jakautuu pahasti. Haastetta siis riittää. Toivon, että pääministeri saa aiempaa paremman otteen valtiovarainministeristä. Urpilaisella oli ikävä tapa hirttäytyä periaatteisiin, mikä maksoi hänelle ja Suomelle paljon. Eläkeikäkeskustelussa ajauduttiin hedelmättömään ja keinotekoiseen työurien pidentämiskeskusteluun, koska eläkeikiä ei saisi demarien mukaan vain periaattesta nostaa. Luulisi, että kaikki ajattelevat ihmiset ymmärtävät, että eliniän pidentyessä myös eläkeikä nousee. Euroopassa Urpilainen teki itsensä ja Suomen naurunalaiseksi Kreikan velan vakuuskeskusteluissa. Lopulta Urpilainen itse taisi olla ainut joka uskoi Suomen saaneen velkavakuudet. Toivottavasti uusi valtiovarainministeri toimii toisin ja kulkee kiltisti pääministerin talutusnuorassa eikä haraa vastaan kaikessa. Oppositiopolitiikkaa ei saa tuoda hallituksen sisälle.

Stubb on osoittanut olevan aika lörppö suustaan, sammakoita tulla lupsahtelee silloin tällöin. Pääministerinä joutuu pitämään huulet kireänä, yksi väärä sanavalinta tai twiitti voi olla kallis. Kysykää vaikka Ilkka Kanervalta. Sosiaalisesti älykkäänä henkilönä Stubb todennäköisesti tajuaa tämän hyvin. Parhaassa tapauksessa Stubbista miehistyy vahva valtiomies, jonka tähti loistaa Euroopan yllä. Hän on nopea ajattelija, sosiaalisesti taitava, kokenut ja tarmokas. Hänellä on kaikki edellytykset pärjätä. Natoon hänen ei kannattaisi hirttäytyä, se pitää nyt jättää pienemmälle huomiolle ja pitää puhevälit naapuriin hyvässä kunnossa. Venäjän kurssi ei kielimiehenä itseään mainostavalle Stubbille olisi ollenkaan pahitteeksi.
----
FIFA:n MM-kisat ovat alkaneet erittäin vauhdikkaasti. Ensimmäisissä peleissä on ylletty lähes neljän maalin keskiarvoon. Helmenä on van Persien puskimaali Espanjaa vastaan. Kirjoitan jalkapallosta toiseen paikkaan. Otteluanalyysejä on maailma täynnä, joten pyrin ottamaan esille muutaman asian otteluista, joihin oma huomio kiinnittyi. Kommenttilaatikkoon saa halutessaan tuoda omia huomioitaan esille. Mukavaa olisikin nähdä paljon kommentteja siellä. Jalkapalloasiat löytyvät osoitteesta


 FIFA MM-kisat

---
Vointi on ollut aika normaali. Makuulla tai istumassa olen ollut koko päivän. Kohta pitää pakottaa itsensä vaikka autoajelulle, jotta ei täysin jämähtäisi paikalleen. Ensi yönä tulee koko yön katsottavaa. Englannin ja Italian välinen matsi alkaa yhdeltä. Siinä on jälleen tarjolla melkoinen klassikko. Jostain syystä olen Italian puolella, vaikka se on monesti ollut inhokkini.  Ensi yönä tulee myös Jukolan viesti tulee. Viime vuonna katsoin sen aivan kokonaan. Sekin on mahtava tv-tapahtuma GPS-seurannan ansiosta. Maailman huiput edustavat suomalaisia seuroja. Hassua mutta totta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti